Metafora plasticizanta

Orice baba incepe frazarea asa : Pe vremea mea.....
Orice om cu liceu si eventual si facultate incepe cu deci....

Asadar, deci nu pot sa ma decid dar desi pe vremea mea lucrurile stateau altfel realizez ca in invatamant idiotismul se propaga.
Pentru ca de cateva nopti fetele abia adorm ...apas butonul de pornire la Tv...pt ca la Capatos sa-mi fie cu iertare mi s-au injectat ochii cu silicon si urechiile cu injurii ce le pot auzi oricand in autobuzul 139 curiozitatea m-a impins catre Tvr2 unde niste profesori plictisiti si ei de materie impreuna cu niste elevi pregatiti ca pentru inspectie vor sau si-ar dori sa atraga elevii sa invete mai bine sau mai usor aberatiile pe care ei abia le citesc in prompter. Recunosc ca desi interesul a fost maxim cand am auzit de Blaga...m-am pierdut in teorii si tipuri de metafore...jur ca n-am auzit pana acum de metafora plasticizanta si inca una pe care sincer nici nu-mi doresc sa o retin.
Nici acum 100 de ani cand am dat eu bacul nu mi s-a parut usor dar acum vad ca aberatiile si cerintele sunt din ce in ce mai mari. Nu o sa inteleg niciodata de ce in scoala copiii invata lucruril total inutile, de ce se bate moneda pe analiza literara / la fel ca si pe cea gramaticala cand 80% din populatie nu stie cand si cum se scrie s-a, sa, sau, s-au.ne-am, tineti-o, veni-ti-ar, lasa-ma, i-au, mi-l, dezlega sau deslega ? si multe altele....dar stiu de romanul ciclic, metafore, cazul Acuzativ, circumstantiala de mod etc....pe matematica nu ma implic pentru ca desi nu m-am lovit si am trait foarte bine fara logaritmi, integrale, cosinusuri si nici macar de teorema lui Pitagora, de quintal si  nu ma pot implica in discutii pe tema asta. Nici macar de quintal si decalitru nu pot spune ceva.

 Totusi am sa critic putin si partea de istorie care se bazeaza mai mult pe anii intamplarilor pe huni, sciti, cimerieni si nu mai stiu ce decat pe intamplari in sine. Pare mult mai important ca elevul sa stie anii de domnie decat cum s-au intamplat lucrurile.
In fine, se pare ca totul se bazeaza pe puterea de memorare a omului in devenire pentru ca apoi sa stearga cu buretele toate aceste informatii de prisos. Imi pare rau sa o spun ..dar nimeni nu se implica sa puna ceva la punct si sa pregateasca copii pentru viata. Inca din clasele primare manualele lasa de dorit, cerintele sunt aberante, culegerile contin greseli si pune copilul sa compuna problemele.

Dar cine sunt eu sa critic...ideea de baza e ca din punctul meu de vedere si imi pare rau sa o spun ...ca baza informationala e nula.

Avem noroc totusi ca in unele facultati se mai face si practica si studentii au in sfarsit ocazia dupa cca 10 ani de scoala sa invete ceea ce le place si in sfarsit sa soarba cuvinte. Pentru ca analiza gramaticala si cea literara se face probabil doar la litere ...in schimb raman valabile pentru admitere.

N.B

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ALFABETUL CU NUME - poezie