Treceți la conținutul principal

Pierdut portofel - Gasit portofel - "Dacă Pierzi un Portofel, Acest Truc Îți Poate Recupera Banii!" #Povestea mea reala

 De curand am pierdut portofelul. Desi am un cod QR inscriptionat pe el, nu se mai scaneaza, si nici nu m-am gandit sa-mi las un numar de telefon in interior.

Momentul in care am realizat pierderea portofelului, am avut un soc instant si am facut repede si mental o reconfigurare traseu + evaluarea actelor din portofel.

Problema e ca eram la 4 ore departare de locatia initiala si doua opriri pe traseu. Alta problema e ca nu puteam accepta ca am pierdut portofelul din buzunarul de la piept al gecii, prins cu arici in care imi ramasese pachetul de servetele.

Asadar am intors la penultima oprire, cca 30 de minute de la momentul realizarii faptului ca am pierdut portofelul. O parcare - statie cu toaleta, eu am refacut traseul, sotul a inceput cautarea in cosurile de gunoi iar mezina a rascolit masina si bagajele...era ca la urs... lumea se oprea si ne intreba ce s-a intamplat, apoi ma sfatuiau sa inchid cardurile. Aveam doar un card, saracut in bani, vreo 450 ron cash ( de care ma bucurasem in momentul plecarii ca au ramas in portofel) si ACTELE, buletin, permis, card de sanatate.

Am hotarat sa ne intoarcem cca 1h30min, la ultima oprire si sa anunt la sectia de politie locala pierderea, ca in cazul in care un om bun le va duce la politie sa las un numar de telefon ca sa fiu anuntata. Intre timp sun la cazare si rog proprietarul sa caute pe scarile dintre apartament si parcare PORTOFELUL, in care regretam ca nu am lasat un biletel cu nr meu de telefon, nimic. SI EU CE AS FACE DACA AS GASI UN PORTOFEL? Nu ca s-a intamplat asta, dar as face tot posibilul sa-l returnez proprietarului, am mai gasit acte si cu ajutorul pozelor am gasit detinatorul pe facebook, mi s-a mai intamplat sa pierd un token - un fel de aparat cu care faceam tranzactii online, impreuna cu niste carduri d-astea de client fidel, si-mi amintesc ca gasitorul m-a sunat cam in 10 min de la gasire, imi aflase numarul de telefon de la unii la care aveam card de client fidel.

Sa revenim la oile noastre, portofelul meu.... pe care il cam plangeam ce-i drept. Proprietarul imi spune ca in 10 min ajunge la locatiesi ma va suna. Inmugurise speranta. 20 de minute mai tarziu pe drumul de intoarcere, ma suna proprietarul si-mi spune ca ,, nici urma de portofel" , mai pun niste intrebari despre ceilalti clienti..in fine, imi iau gandul, inchid telefonul si intru sa caut pe net postul de politie Tusnad, sun la cele doua numere... dar niciun raspuns...niciun Alo, nimic.

Inca 30 de minute si ajungem in locul in care parcasem masina cca 2 ore jumate mai devreme.        O     masina cu numere de Iasi este parcata relativ pe acelasi loc, cand intram insa langa aceasta masina, surpriza , pe trotuar ma astepta PORTOFELUL meu.

Daca doamna din dreapta ar fi deschis usa si ar fi facut un pas in lateral, ar fi calcat pe el. Porofelul era intact cu toti banii in el.

Am avut noroc de data asta, poate si pentru ca oamenii nu se mai uita pe jos si prefera ecranul telefonului, poate si pentru ca portofelul era maro si nu rosu sau verde ( cum erau ultimele doua portofele pe care le-am avut) 


INCREDIBIL, mi-am gasit portofelul dupa 3 ore exact in locul in care l-am pierdut, jos, pe strada..cu toti banii in el. Acum am si un biletel cu numarul meu de telefon.



Acum in portofel am un biletel cu nr meu de telefon si cu precizarea ca n-am pretentii la banii gasiti in el ( asta in cazuri fericite caci de obicei nu am) si daca mi-l restituie voi oferi o suma de bani ( nu mare, dar mai buna decat nimic) 

Eu daca as gasi un portofel stiu ca as incerca sa caut apartinatorulu si totusi daca-l gasesc in alta localitate ce as face, as pune buletinul si actele la posta, m-as duce la politie? nu stiu.

Dar m-am gandit ce mi-as fi dorit sa fi facut Omul care intamplator l-ar fi gasit. Mi-as fi DORIT SA FI LUAT BANII SI SA LASE PORTOFELUL FIX ACOLO UNDE L-A GASIT; ASTA CA SA NU-L TENTEZE PE URMATORUL GASITOR. Si poate un gasitor m-ar fi cautat. 

Acum am un nr. de telefon in portofel , sper sa nu fie nevoie sa-l foloseasca cineva si sa am mai multa grija chiar si cu buzunarele sigure. 


In urma cu vreo treo luni, cand am coborat din masina unui coleg, mi-a cazut si telefonul, am simtit deconectarea de ceas  cativa metri mai tarziu, dar eram convinsa ca telefonul a ramas in masina colegului. Cand am ajuns acasa, am incercat sa-l sun pe coleg dar nu mi-a raspuns, am sunat apoi pe numarul meu. Un domn il gasise si astepta pe cineva sa sune, m-a asteptat fix in locul in care era sa mi-l returneze, Omul il gasise tocmai in baza soselei, oprise si el masina fix acolo ca sa ia pe cineva, daca n-ar fi oprit,  posibil sa-l fi gasit afis pe asfalt. Jos palaria ! domnului gasitor ...al carui nume nici macar nu-l stiu



Pe capital am gasit si acest articol foarte interesant care ne spune cam ce ar trebui sa facem legal in astfel de cazuri.

https://www.capital.ro/ai-gasit-un-portofel-pe-strada-ce-faci-cu-el-si-cand-poti-sa-l-pastrezi.html








Ai găsit un portofel pe stradă? Ce faci cu el și când poți să-l păstrezi

Ai găsit un portofel pe stradă? Ce faci cu el și când poți să-l păstrezi
Potrivit informațiilor furnizate de Poliția Română, românii care găsesc bani sau alte bunuri pe stradă pot să le păstreze în anumite situații. Există totuși anumite reguli pe care trebuie să le respecte. Care sunt acestea mai exact?
În cazul în care cel care a găsit bunul poate identifica proprietarul într-un interval de 10 zile, acesta trebuie să-l predea direct proprietarului. În situația în care proprietarul nu poate fi identificat sau contactat, bunul trebuie predat Poliției, care va afișa un anunț cu privire la pierderea bunului la sediul său și pe pagina de internet. Bunul este păstrat pentru o perioadă de șase luni, timp în care proprietarul îl poate revendica.

În cazul în care bunul sau o sumă de bani sunt găsite într-un loc public, acestea trebuie predate Poliției în termen de trei zile, cu întocmirea unui proces-verbal.

Ce trebuie să facem când am găsit bunuri pe stradă?

În conformitate cu prevederile legale, va fi asigurată publicitatea datelor referitoare la astfel de situații, fiind un instrument util pentru persoanele care și-au pierdut bunuri. Cei care se regăsesc într-o astfel de situație, trebuie să se prezinte la unitatea de poliție care a primit în custodie bunul pentru revendicarea acestuia.

„Codul civil face următoarele precizări cu privire la astfel de situații:

Art. 942 – Proprietatea bunului găsit

(1) Bunul mobil pierdut continuă să aparţină proprietarului său.

(2) Găsitorul bunului este obligat ca, în termen de 10 zile, să îl restituie proprietarului ori, dacă acesta nu poate fi cunoscut, să îl predea organului de poliţie din localitatea în care a fost găsit.

Acesta are obligaţia de a păstra bunul timp de 6 luni, fiind aplicabile în acest sens dispoziţiile privitoare la depozitul necesar.

(3) Organul de poliţie va afişa la sediul său şi pe pagina de internet un anunţ privitor la pierderea bunului, cu menţionarea tuturor elementelor de descriere a acestuia.

Art. 943 – Proprietatea asupra bunului găsit în loc public

Dacă bunul a fost găsit într-un loc public, el va fi predat, pe bază de proces-verbal, persoanei care deţine un titlu, altul decât titlul de proprietate publică, asupra locului respectiv. În termen de 3 zile de la data preluării bunului pierdut, această persoană este obligată să îl predea, pe bază de proces-verbal, organelor de poliţie din localitate.

În acelaşi termen, anunţul menţionat la art. 942 alin. (3) se va afişa la locul unde a fost găsit bunul”, informează Poliţia Română.

Când putem păstra bunul găsit?

Cu toate acestea, conform articolului 945, punctul patru din Codul civil, dacă proprietarul originar nu revendică bunul sau valoarea acestuia, acesta va fi considerat bun fără stăpân și va fi remis găsitorului pe baza procesului-verbal. În această situație, găsitorul dobândește dreptul de proprietate prin ocupare. Dovada ocupării poate fi făcută prin procesul-verbal menționat sau prin orice alt mijloc de probă.

Prin urmare, în cazul în care găsim bani pe stradă, aceștia pot fi considerați ai noștri numai după expirarea perioadei de șase luni, timp în care proprietarul nu a revendicat bunul. În caz contrar, răspundem civil și/sau penal.



















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ALFABETUL CU NUME - poezie

SmileyVerse _ Concert 1 Iunie 2024