LEONARDO DA VINCI - BIOGRAFIA UNUI GENIU - MICHAEL WHITE

 Ca sunt fan biografii se stie. Leonardo s-a nascut in 1452 , adica nu foarte de departe de noi ..doar vreo 500 de ani, initial il pozitionam undeva foarte departe in trecut insa acum nu mi se pare deloc atat de departe .

 In timpul vietii sale Cristofor Columb a descoprit Lumea Noua ..asta asa ca sa va dati seama cam cat de Noua e si America.

Prin 1457 il aveam la domnie pe Stefan cel Mare in Moldova si prin Tara Romaneasca aparea si disparea de la domnie Vlad Tepes.

Dar sa nu ne indepartam de la subiect, caci la asta ma  pricep cel mai bine :))

Leonardo s-a nascut in Vinci , adica e un fel de Leonardo din Vinci, tatal sau era notar. Mda... notar , in vremea in care in Tara Romaneasca oamenii erau trasi in teapa.

In fine ideea e ca taica-su l-a parasit, s-a recasatorit, iar Leonardo a fost crescut de bunici ( normal ca am gasit un punct comun in asta)

Cartea e foaarte bine documentata si pusa la punct. Caci daca era sa fac un referat ma descurcam cu wikipedia.

Leonardo a fost un revolutionar, pictura se pare ca nu a fost punctul lui forte, el se pricepea la multe, mai putin la matematica ( alt punct comun ;))

A disecat cadrave pentru studiu si ...pentru a cauta sufletul, a studia ochiul, vederea si a explicat amanuntit tot ce a studiat...insa fiind usor dezorganizat ( alt punct comun  *) nu prea s-au pastrat cum trebuie, se apuca de prea multe o data * si rareori termina ceea ce incepea *. Deci cu atatea puncte comune deja il ador desi cei cu ganduri si proiecte putine se pot concentra mult mai bine pe un anumit subiect. Anatomia l-a ajutat in prictura, stia sa picteze in layere...muschii, sau trasaturi .

A fost fascinat de zbor* si chiar a proiectat ceva asemeni unui elicopter plus alte aparate de zburat; a studiat apa si vibratia apei, a facut o anologie cel putin interesanta despre faptul ca apa vibreaza in cercuri cand arunci o piatra si ca acelasi lucru se intampla si in aer. Sunt oameni care in zilele noastre sa spunem 600 de ani mai tarziu nu accepta decat ceea ce e vizibil, nu cred in vibratii si energii . Un fel de cercetator in fizica. A fost curios si si-a pus intrebari, lucruri de care azi ne indepartam.

Cam detesta oamenii considerandu-i ,,umplatori de latrine" nici eu n-am fost departe de aceasta conceptie (vis-a-vis de cat cacat brut se poate produce intr-un oras) foarte multa vreme pana cand am invatat si acceptat ca omul este mai mult decat atat sau cel putin asa pare, sau cel putin asa sunt unii dintre ei 

Leonardo, din punctul meu de vedere, parea un om venit din viitor care stia ca se poate insa nu avea instrumentele necesare sa le realizeze.

Era fascinat de strategii si redirectionarea apei, bun strateg de razboi / lupte. A fost o vedeta si blestemul lui cel mai mare (cred eu) a fost ca se pricepea bine in foarte multe domenii.

Despre sexualitate, relatia cu Michelangelo si omul Leonardo din Vinci  va las sa descoperiti in cartea cu pricina. Michelangelo si Leonardo au fost contemporani cu aceleasi orientari sexuale, doua genii in acelasi timp, cu oportunitati si ocrotitori diferiti..poate e o lectie din care poti sa intelegi  ce face diferenta in viata.

Cartea mi-a fost un bun partener in drumurile cu autobuzul, e mica si incape intr-un buzunar mare . ( prima recomandare pe care o fac unei carti din punct de vedere fizic_

E o carte buna si o recomand cu drag e genul de lucru bine facut.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ALFABETUL CU NUME - poezie