Judecata

N-am avut inca nesansa de a ajunge in fata unui judecator oficial dar ma aflu zi de zi in fata a zeci de judecatori neoficiali. Cu regret o spun ca ma aflu si eu printre ei.
Noi suntem atat de destepti incat nu judecam ci dam direct verdictul: e prost, e curva, e betiv/a, e lenes, e urat, e imputit, e tampit, e rau, e intr-un fel sau altul.
Nu sta nici unul sa judece viata respectivului. Poate nu e curva, doar are nevoie sa i se satisfaca o anume placere, barbatii fac asta fara a fi judecati drastic. Daca s-a imbatat la petrecerea de Craciun nu inseamna neaparat ca  e betiv ci poate ca nu e obisnuit cu bautura, n-a baut un an si acum s-a imbatat dintr- o bere si un shot.
Poate ca nu e tampit ci doar atat il duce capul sa faca, poate are chiar probleme neuro si lupta cu viata iar scopul lui in viata nu e vreun cacat de raport sau distanta in ani lumina de la luna la marte.
Poate ca nu e rau intentionat sau poate ca asa l-a obligat viata sa fie dupa ce multi oameni i-au activat scutul de aparare prin respingere.
Poate nu se uita urat la tine ci doar i se pare ca te cunoaste de undeva sau poate seameni cu cineva cunoscut.

Uite asa m-am intruchipat in avocatul poporului din oficiu ori de cate ori cineva e judecat la prima vedere. SI ...nu fac bine deloc, pentru ca pierd de fiecare data, iar inculpatul nici macar nu stie ca-i iau apararea si acuzatorul crede ca o fac doar ca sa -l enervez. 
Nu, dragii mei, nu stiu de ce o fac...culmea e ca uneori ma trezesc si eu judecand oameni..urat, oare de ce facem asta?! Doar pentru ca avem judecata?!
In timpul inundatiilor vezi oameni ce nu se vor salvati pentru ca nu vor sa-si lase casa, animalele, munca...si ce faci? incerci sa-i intelegi? NU.Ii judeci direct.
Daca un copil la scoala nu-si face tema, toti ceilalti vor il vor judeca, nici macar unul nu -l va intreba la ce ora vin parintii lui acasa  sau daca a stat cu o zi inainte trei ore la coada la doctorul de familie.
Daca colegul de serviciu se rasteste la tine, vei spune ca e rau si nu te intelege ..nu-ti pasa nici o secunda ce presiune l-a indemnat sa faca asta. Daca tace inseamna ca e prost dispus.
Daca o femeie isi paraseste sotul o judeci imediat fara sa te intrebi o secunda de ce o face?
Oare nu ne ajunge propria viata? Nu putem sa ne autojudecam?!
Sunt cateva zicale pe tema asta.
E mai usor sa vezi batul din ochiul vecinului decat barna din ochiul tau. Si daca tot o vezi de ce sa nu-l catalogam pe vecin la ,,nesimtiti"

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ALFABETUL CU NUME - poezie