Sânzienele = Dragaica = Floarea lui Santion


 – Florile magice ale verii

image.axd
Sanzienele galbene sunt un simbol al verii, deoarece perioada lor de maxima inflorire este identica cu perioada de maxima stralucire a soarelui. Raspandite in toata tara, sunt cunoscute si sub numele de Dragaica, Floarea lui Santion, Inchegatoare, Sanjuane etc.
sanziene-Minovici-1024x682_f_improf_500x333Misterul acestei plante – folosita de sute de ani, inca din timpurile dacilor, in tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale si nervoase – nu a putut fi patruns deocamdata de catre stiinta. Este printre putinele erbacee la care structura chimica nu justifica decat intr-o mica masura actiunile terapeutice observate experimental. Din acest motiv, multe din cartile moderne de fitoterapie se feresc sa vorbeasca pe larg despre proprietatile sale curative exceptionale, mentionand-o undeva la urma, printre altele.
Sanziana galbena face parte din plantele cu cele mai variate intrebuintari in medicina traditionala romaneasca. De la o zona la alta, ea este folosita pentru tratarea altor afectiuni. Intern: in Oltenia este folosita contra herniei („vatamatura”) si a afectiunilor febrile („friguri”); in Tara Fagarasului – la hepatita („galbinare”) si boli nervoase; in Moldova – contra bolilor de piele si a asa-numitelor „boli lumesti” (venerice); in Nasaud – contra reumatismului.
sanzianaTulpina Sanzienelor este zvelta, destul de inalta (pana la un metru) si impodobita cu flori marunte, galben-aurii, dispuse in mici ciorchini, ca florile de liliac, si care vazute de la distanta seamana cu o ploaie de stele. Mirosul florilor este asemanator cu cel al mierii, fiecare din ele avand patru petale, motiv pentru care se spune ca aceasta planta este binecuvantata de Dumnezeu, deoarece fiecare floare poarta cu ea semnul Sfintei Cruci. Frunzele sunt foarte inguste si ascutite, pufoase pe partea inferioara. In contradictie cu mirosul sau dulce-imbatator, gustul este foarte amar, fiind un indiciu al proprietatilor tonice si drenante ale acestei plante. Din punct de vedere terapeutic, Sanzienele isi merita renumele de planta magica, avand in egala masura proprietati vindecatoare, de infrumusetare si chiar de imunizare fata de boala.
Sanzienele galbene cresc in fanete, pe coastele batute de soare si pe culmile calcaroase din intreaga tara. Este o planta care prefera locurile deschise, insorite si ceva mai uscate, fiind intalnita cu predilectie in zonele deluroase, desi poate fi gasita din campie pana in zona montana.
sursa: formula AS

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ALFABETUL CU NUME - poezie